De door ons gestarte actie tegen motorlawaai wordt nu opgepikt door De NEFOM, Nederlandse Federatie Omgevingsoverlast Motorvoertuigen. www.nefom.nl Wij wensen hen erg veel succes in het opzetten van een landelijke lobby.

 

Waarom maken motorrijders toch zo'n herrie?

Ik erger mij regelmatig aan de onfatsoenlijke herrie die motorrijders  maken. En dan komt vaak het volgende voorval bij mij in herinnering.

Een aantal jaren geleden gingen wij met mijn oude moeder naar het schilderachtige plaatsje Blokzijl. Wij vonden het leuk om bij de sluis op het terras een kopje koffie te drinken. Het viel ons gelijk op dat er een groep van zo’n 25 motorrijders ook gestopt waren en die zaten ook op het terras aan de koffie. Over het algemeen erg aardige mensen die zich net zo gedroegen als de rest van het publiek. Zij lieten mijn moeder voorgaan bij de toiletten en hielden behulpzaam de deur voor haar open. Keurige nette mensen dus. Tot het moment van vertrekken, dan trekken ze hun leren pakken weer aan en plaatsen de helmen op het hoofd. Daarmee worden ze kennelijk anoniem, want bij het starten van de motoren ontstond er een hels kabaal. Sommigen gaven nog eens wat extra gas. Nog gekker werd het bij het wegrijden door de smalle straatjes van Blokzijl. Het geluid kan dan niet weg en er werd nog eens extra tussengas gegeven. Je zag ouderen met gehoorapparaten in elkaar krimpen en zo ook kleine kinderen. Onze hond is sindsdien doodsbang voor motoren. Die keurige nette mensen werden opeens asociaal ten op zichte van de overige toeristen in Blokzijl. Het waarom blijft mij sindsdien bezighouden. Ze moeten dat toch geweten hebben? Opzet?

Vorig jaar zomer waren we bij hotel-restaurant Belvedère in Schoonhoven met een groot vol terras. Ook veel motorrijders. Vlak achter ons zat een stel van ca. 50 jaar. Keurig netjes. Ze rekenden af en de man liet zijn vrouw keurig voorgaan en sloeg zijn arm om haar heen. Knus en gezellig. Een echte gentleman. Ze kleden zich aan in het pak en de helm. De motor wordt gestart en er wordt gas gegeven. De koffiekopjes op tafel rinkelden van de herrie. Meneer geeft nog eens stevig gas en scheurt er van door. Toch gewoon aso…..???

En dan deze zomer: Heerlijk rustig op het terras bij Herberg De Klomp in Vilsteren een kop koffie drinken. Eindeloos motoren die in groepen rijden. Je kunt geen behoorlijk gesprek voeren en ik kon mijzelf niet meer horen denken.

Hetzelfde dit jaar in het centrum van Westerbork met al die leuke terrassen.

Als je het aan bekenden, die ook motorrijden vraagt,  krijg je steevast als antwoord: niet iedereen doet dat, het zijn uitzonderingen. En eigenlijk vallen degenen die zich behoorlijk gedragen niet op en schamen zij zich voor sommige collega's. Nou woon ik langs een kanaal in Drenthe en daar rijden ’s zomers veel motoren voorbij. En bijna allemaal maken ze een p…herrie. Kilometers voor mijn huis zijn ze al te horen en als ze voorbij zijn kun je het nog kilometers ver weg horen. Ook rijden ze vaak in groepen  Ik denk wel eens: ze doen het er gewoon om…… Daar krijgen ze kennelijk een kick van. Toegegeven er is er heel zelden wel eens eentje die je nauwelijks hoort. Het kan dus wel…

Er zijn regels waaraan men zich moet houden qua geluid, maar ik constateer dat er nauwelijks sprake is van handhaving. Toen ik in 2013 daarover twitterde kreeg ik een reactie van de Politie Coevorden: Hallo, het antwoord is vervelend doch simpel. We beschikken te weinig over de goede meetapparatuur (?)

Overigens geldt dit alles ook voor brommers. Maar daarvan zijn de berijders veelal jonger en nog onvolwassen.

Kan iemand mij eens uitleggen waarom dit zo moet? Waarom pikken we dit met zijn allen?

Nico Aarsbergen (nico@aarsbergen.nl)
24-9-2015


Nadere literatuur over dit onderwerp:
1994

http://leiden.courant.nu/issue/LD/1994-04-13/edition/0/page/11

1996

http://www.volkskrant.nl/archief/motorrijder-scheurt-het-laatste-restje-stilte-in-nederland-aan-flarden~a432926/

1997

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2756378/1997/03/03/Actie-tegen-herrie-van-motorrijders.dhtml

2014

http://www.l1.nl/video/campagne-tegen-overlast-motoren-heuvelland-27-april-2014

www.knmv.nl/Nieuws-motorrijden/2014/september/tips-voor-het-rijden-op-dijkwegen/

www.knmv.nl/Nieuws-motorrijden/2014/april/arjan-everink-samen-optreden-tegen-overlast/

http://geluidnieuws.nl/2014/nov2014/motor2.html

2015www.volkskrant.nl/opinie/waarom-mogen-motors-zoveel-lawaai-maken~a3957988/

https://forum.flitsservice.nl/overige-en-niet-verkeer-gerelateerd/motor-in-beslag-genomen-wegens-rijden-zonder-db-killer-t88514.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/27/gebulder-in-het-stiltegebied-1529567-a1061175

www.mag-nl.org/cms/index.php?page=geluid

2016

http://www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/05/23-motorrijders-beboet-in-centrum-van-rotterdam

www.gelderlander.nl/regio/betuwe/lingewaard/motorrijder-komt-dijk-lingewaard-in-weekend-niet-meer-op-1.6075693

http://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/99819/balen-van-aantasting-woongenot-stiltegebied

SP wil brulmotor de stad uitjagen

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/motorlawaai-houdt-nijmegen-wakker-video-1.6403563

Algemeen Dagblad: Lekdijkbewoners klagen over 'snelheidsduivels'.

http://kwaliteitsatlas.nl/2016/10/verstoring-stiltegebied-motoren/

Hierop ontving ik onderstaande reactie van Mirjam van der Vorm op 2 april 2016:

Graag reageer ik op uw artikel "Waarom maken motorrijders toch zo'n herrie?" op uw website.

Ik vond dit artikel zeer herkenbaar. Sinds een jaar wonen wij aan de West Vlisterdijk in Vlist. Deze dijkweg behoort tot een stiltegebied, maar toch rijden er vanaf maart tijdens zonnige weekenden vrijwel onophoudelijk motoren over de dijk. En ze rijden niet gewoon, nee, ze bulderen, racen of crossen voorbij. Het lawaai is vaak niet om te harden. Daarnaast maken velen van hen de weg onveilig. Vooral de crossmotoren geven erg veel overlast, omdat ze vaak met veel te hoge snelheden door de bochten racen. Iedere keer als ze voorbijkomen, geven ze mij (als moeder van jonge kinderen) een gevoel van stress en onveiligheid. Er gaat toch onwillekeurig door je hoofd: wat als een van je kinderen ongezien de weg op zou lopen...

Hoe kan het dat een verschijnsel dat zo schadelijk is voor de veiligheid, leefbaarheid, algemene gezondheid en recreatie, toch getolereerd wordt? En hoe kan het dat er vrijwel geen maatregelen tegen genomen worden?

Zou er niet genoeg draagvlak zijn onder dijkbewoners en bewoners van andere wegen waar veel overlast door motoren is, om een landelijke actiegroep op te richten met als doel de overlast tegen te gaan?

Ik hoop op uw reactie!

Met vriendelijke groet,
Mirjam van der Vorm-Croughs

Mijn antwoord op 6 april 2016:

Hartelijk dank voor uw reactie op het artikel op mijn website. Ook ik begrijp uw zorgen. Ik begrijp niet waarom er tegen dergelijke overlast niet meer opgetreden wordt. Nu is het natuurlijk zo dat vooral ook bij de politie veel motorenthousiastelingen werken en die zullen wel niet gaan handhaven. Ook heb ik inmiddels van de politie begrepen dat het een hele lage prioriteit heeft. En bij de KNMV en de MAG is men van mening dat mensen die last van motorrijders eigenlijk zeurpieten zijn. Kortom het schiet niet op! Ook heb ik inmiddels verwijzingen naar mijn artikel op Twitter en Facebook geplaatst, maar ook daar nauwelijks reacties. Dus kennelijk speelt de ergernis niet zo erg. 

Er bestaan – voor zover mij bekend – in Nederland geen landelijke actiegroepen tegen de herrie van motoren (wel hier en daar lokale actiegroepen). De enige belangenbehartiger die ik ken en die opkomt voor de belangen van recreanten en verkeersdeelnemers is de ANWB, maar die heeft ook een afdeling motorrijders. 

Ik zou zeker een landelijke actiegroep willen steunen als die ergens zou ontstaan. 


Met vriendelijke groet,
Nico Aarsbergen

Daarop ontving ik op 14 april 2016 onderstaande reactie:

Erg prettig om een reactie te ontvangen, bedankt daar nog voor.

U mag mijn reactie zeker op uw website plaatsen. Het zou heel goed zijn als voor dit onderwerp wat meer aandacht zou komen, en er een discussie over op gang komt. Want ik heb het idee dat veel dijkbewoners in Nederland overlast ondervinden van de vele motoren in de lente en de zomer, maar dat de meesten zich erbij neer hebben gelegd - in de (helaas vaak juiste) veronderstelling dat er toch niets aan gedaan zal worden. Dat is de indruk die ik krijg als ik hierover onze eigen buurtgenoten pols. Bij veel van hen komen emotionele reacties los als je over dit probleem begint! Maar toch hebben de meesten er nog nooit geprobeerd iets tegen te ondernemen. Zelf wonen wij pas een jaar op deze plek, en er is dus nog geen sprake van ons er bij neerleggen (we zijn nogal geschrokken van dit verschijnsel en het heeft onze verhuizing minder positief gemaakt). We hebben hier het afgelopen jaar dan ook verschillende brieven over geschreven naar diverse instanties: naar de gemeente (in hun reactie negeerden ze het probleem zo ongeveer), naar de wegbeheerder (Hoogheemraadschap - geen enkele reactie!), naar de wijkagent (die inderdaad sympathiseerde met de motorrijders!) en naar de provincie Zuid Holland in verband met verstoring van het stiltegebied. Alleen van de laatste partij kregen we een instemmende reactie, maar tegelijk gaf de persoon van de provincie aan dat er weinig tegen dit probleem te doen zou zijn. Niet erg bemoedigend dus, de reacties. Toch ben ik niet van plan me hierbij helemaal neer te leggen. Dat acties wel degelijk succes kunnen hebben, wordt bewezen door het feit dat de Lekdijk in de Lopikerwaard vanwege klachten van de aanwonenden over motoren (waarschijnlijk dezelfde motoren die bij ons ook voorlangs rijden!) nu voor gemotoriseerd verkeer is afgesloten. Dat zal bij de meeste dijken (waaronder de onze) waarschijnlijk niet gebeuren, maar er zijn genoeg andere maatregelen die de gemeente/overheid zou kunnen treffen om dit probleem aan te pakken. Hopelijk zijn er meer mensen die zich daarvoor sterk willen maken!

Ik ben er daarom ook heel blij mee dat u aan deze kwestie aandacht besteedt op uw website! 

Hartelijke groet,

Mirjam

Op 15 april 2016 stuurde Mirjam mij nog dit interessante artikel uit het NRC van 27 augustus 2015 Gebulder in het stiltegebied
Op 16 april 2016 ontving ik onderstaande reactie van Ellen Jansen uit Fluitenberg via Facebook:

Mooi dat er nu Nederland-breed (van de Verlengde Hoogeveense Vaart tot de Vlist) aandacht is voor deze onnodige overlast. Dit weekend is er blijkbaar in Drenthe een motor evenement en met de westenwind horen we een constante zoem van motoren met de door jou beschreven onnodige pieken van gierende motoren.
Al is de mate van mijn ergernis niet gelijk aan de jouwe, het stoort me wel degelijk dat er slecht gehandhaafd zou kunnen worden. Hier mag best aandacht voor gevraagd worden. Het is nl. een combinatie van idiote snelheden en overdreven dB’s.

Succes met de strijd!
Ellen Jansen

Hierna ontving ik nog een reactie van de heer J. Bos op 22 april:

Beste Nico, 

Helemaal mee eens. 

In de wet staat dat geen onnodige geluidsoverlast mag worden geproduceerd. Dit is vrijwel uitsluitend onnodig aangezien er ook veel motorrijders zijn met goede uitlaten.

Het is bij de politie een kwestie van onwil en lage prioriteit.

In 2016 kunnen we alles meten, maar ze zijn waarschijnlijk niet intelligent genoeg om dat te weten.

Bovendien: als jij met je auto zoveel herrie maakt word je wel opgepakt. 

Ik weet ook niet hoe het aangepakt moet worden. Ik constateer wel dat het steeds erger wordt en dat is logisch als deze categorie vogelvrij is. 

Misschien kun je een FB-pagina starten?

Hartelijk groet, 
J. Bos

https://www.ad.nl/hoeksche-waard/irritatie-over-toerende-oldtimers-in-stiltegebied~a0cc5da5/

2017

http://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/112012/pilot-motorrijders-in-weekend-niet-welkom-op-lekdijk-west-lopik-

http://www.ad.nl/utrecht/motoren-in-weekend-niet-meer-welkom-op-lekdijk~a5da29fd/

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1581034/verbod-voor-motoren-op-lekdijk.html

https://www.ad.nl/alphen/eind-aan-motorplezier-op-dijken-is-in-zicht~ab59ee43/

https://paper.hetkontakt.nl/open/dc43ef55#a79224

https://geluidoverlast-krimpenerwaard.com/

 
Inmiddels heb ik een Facebook pagina www.facebook.com/mindermotorlawaai aangemaakt.
Mochten er lezers zijn die ook zouden willen reageren, reageer dan op de Facebook pagina of stuur mij dan een e-mail op nico@aarsbergen.nl